Château de

 
 

L ang, lang geleden...,

in de vroege middeleeuwen komen op zekere dag een jonkheer, zijn jonkvrouw en hun gevolg te paard terug van Bergerac. Ze rijden door zachtglooiende landschappen, vol met korenvelden, zonnebloemen en wijnvelden.

Stapvoets rijden ze over de prachtige oprijlaan, onder de platanen door, ze komen thuis op hun dierbare Barayre.

Ze stoppen op het U-vormige binnenhof, een bloemenzee omringt ze en terwijl de knecht de paarden naar stal brengt, stappen ze door de zware eikenhouten deur naar binnen, waar in de grote gezellige kasteelkamer de voor 14 man gedekte tafel hun wacht, bij het knappende vuur in de haard…

 

…WELKOM OP CHÂTEAU DE BARAYRE…

 

 

Barayre is een robuust kasteeltje met een eeuwen oude geschiedenis. De eerste gegevens die gevonden zijn dateren van 1205 maar de oorsprong ligt zeker nog vroeger.

Door de eeuwen heen hebben belangrijke hoogstaande families Barayre bewoond, maar het heeft ook als klooster dienst gedaan. Begin 13e eeuw logeerde de toekomstige Paus Clément de 5e hier ook!

Het authentieke hoofdgebouw bestaat uit drie delen; een ronde toren, een rechthoekig gebouw en een vierkante toren. De immense muren van de ronde toren zijn zo dik dat er een geheim trappetje in verstopt zit. Al de gebouwen bij elkaar vormen een 'U' en daarmee hebben we een ‘binnenhof’, met prachtige bloementuin.

Bij binnenkomst vraagt een brede trap meteen om uw aandacht, u bevindt zich nu in de vierkante toren en die trap verbindt de twee verdiepingen. De twee verdiepingen zijn afzonderlijke appartementen voor resp. 6 en 8 personen, beide smaakvol ingericht in authentieke stijl en vele middeleeuwse schilderingen aan de muren. Én u huurt Barayre altijd exclusief!

 

Rechts van de entreehal is de toegang tot een ruime leefkamer van 9 bij 5 meter met een eettafel die gedekt kan worden voor 14 man. Vanuit deze kamer bereikt u een goed geoutilleerde keuken, volledig ingericht met bijvoorbeeld een vijfpits fornuis.  De leefkamer heeft open slaande deuren naar het terras met tafels, parasols en een grote BBQ, met uitzicht over de grote parktuin vol oude bomen. Onder het bladerdak is het heerlijk toeven met een boek uit onze eigen bibliotheek. Laat het maar zomeren! 

En wordt het toch te warm dan is het zwembad van 5 bij 10 meter om de hoek, goed afgeschermd voor de kinderen en met alarm. Trouwens, de hele parktuin is ook met een hoog hek omheind! Voor kleintjes hangt er een schommel en klimtouw aan de takken van een majestueuze "libanon" ceder.

In het voorjaar kunnen we bij een lente zonnetje het zwemwater een paar graden verhogen door een zonnecollector. Als het 's avonds wat kil wordt, kan binnen de houtkachel aan. Of toch liever buiten rond de vuurplaats als je wel graag met warme voeten naar de sterren wilt kijken!

Uitslapen is er niet bij, er is zoveel te zien en te beleven in de directe omgeving. 

Vestingstadjes liggen in alle richtingen al op 10 minuten, ze zijn vrijwel niet veranderd sinds de middeleeuwen! (Monflanquin, Villereal, Mompazier)

In de zomer heeft elk stadje zijn eigen middeleeuws feest. Iedereen is verkleed, met stro in de straatjes en galopperende ridders en lange tafels waaraan gegeten en gedronken wordt.

Elke dag van de week vind je wel ergens een gezellige dagmarkt met streekproducten. Het nodigt uit tot kokkerellen met de heerlijke producten die je daar vindt en daarna uitgebreid genieten van de zelf bereide maaltijd samen met een goed glas wijn natuurlijk!

Bijna elke avond zijn er ook de zgn. marché nocturnes, avondmarkten waar alleen lokale lekkernijen worden verkocht die ter plekke rond lange tafels gegeten kunnen worden, opgeluisterd met live muziek!

 

Een wijn uitzoeken is een echte uitdaging, dit is namelijk de streek waar veel beroemde wijnen vandaan komen, zoals de Duras, Bergerac, Mombaziac en Cahor wijnen. We kunnen een proeverij organiseren, Daan helpt u graag op weg! Zo hebben we contact met een kleine wijnboer waar een Nederlandstalige rondleiding gegeven kan worden. Deze kleine boer is uniek, hij heeft voor één van zijn wijnen 2 sterren gekregen van de “Guide Hachet" in Parijs. Kijken en proeven is geheel vrijblijvend natuurlijk en zijn bejaarde moeder zorgt voor lekkere hapjes!

Al deze wijngaarden liggen tussen de rivieren de Lot en de Dordogne en ons kasteel ligt er ook precies tussen in, een half uur naar de Lot en een half uur de andere kant op, de Dordogne. Maak eens een boottocht en ook zelf kanovaren kan, ze zijn op vele plaatsen te huur.

Voor de tieners zijn er spannende dingen te doen, park du Ciel of de grotten. We hebben ideeën voor u klaar liggen. Verder zijn er alle binnen en buitenspelletjes aanwezig! Voor vogelliefhebbers, de wielewaal, groene en zwarte specht, nachtegaal, onze eigen torenvalken met elk jaar een nest, de wouw, de hop en 's nachts natuurlijk de uil.

 

Barayre is niet het enige kasteel in de Lot (zie pagina 'info'). Er zijn grotere en kleinere maar het grootste is Biron. Je ziet het silhouet (het ligt slechts op een kwartier rijden) op de hoogste heuvelrug en daarom heb je vanaf kasteel Biron het meest fantastische uitzicht van allen.

En kom je na een prachtige dag weer terug op 'jouw kasteel', geniet dan in het binnenhof van de avondzon, met zijn kloostertuin vol geurige kruiden en pluk dan wat kruiden voor de keuken, dat mag!

Zoals je ook mag plukken van de bomen wanneer de vruchten rijp zijn.

 

 

 

...Op BARAYRE logeren is thuiskomen, ontdek het zelf...!

 

C hâteau de Barayre...

biedt een perfecte locatie voor bijzondere gelegenheden, die kunnen variëren van de sprookjesachtige omgeving voor uw bruiloft tot een zakenuitje met uw bedrijf.

Voor een jubileum is dit natuurlijk de beste ambiance. Of wilt u een ontspannen vakantie in een rustige omgeving met uw gehele familie? Mail ons voor de mogelijkheden en arrangementen speciaal in voor- en naseizoen. En u huurt het château altijd exclusief!!

 

 

 

B ij het organiseren...

van een workshop, een mini-conferentie of een meerdaagse brainstormsessie denkt u misschien niet meteen aan een kasteel in het buitenland. Maar toch, als u op zoek bent naar een ongebruikelijke maar ideale bestemming waar u zich ongestoord kunt concentreren op het onderwerp waarvoor u komt, is Château de Barayre de ideale plek voor u. Château de Barayre leent zich met zijn faciliteiten voor een breed scala aan activiteiten en trainingsmogelijkheden.

 

 

Kortom, Frankrijk op z'n mooist in de prachtige Lot et Garonne!

zie ook onze fotopagina

 

 

 

 

contact:

 

Voor informatie en/of reserveren mailt u naar info@barayre.nl

Eventueel telefonisch contact: (NL) +31651286464  (Fr) +33652466433

U wordt ontvangen door de Nederlandse beheerders, Daan en Marjolein.

 

 

Envals, 47150 Laussou, Lot et Garonne, France